Utbrändhet
-en hormonell obalans

 
Kära hälsovän,

Av Børge Mørk,
Homeopat och Bioresonans-terapeut i Oslo

För den moderna människan är ofta utbrändhet synonymt med tidsbrist.

Det finns något som heter positiv stress. Det är när vi har mycket att göra, men kör på för fullt med med ett leende på läpparna. Även positiv stress kan vara till skada om den inte kombineras med vila o återhämtningsfaser.

Negativ stress är något annat. Det är följden av att inte räcka till, och en konstant summa av tankar och känslor som ligger i bakhuvudet och skapar ett ”täcke” av omedveten stress.

Andra vanliga stressfaktorer är dålig kosthållning, underskott på sömn och generell obalans i livet med för mycket att göra och att tänka på och för lite tid att hämta igen sig på.

Allt detta leder till en konstant överproduktion av stresshormonet kortisol, som på längre sikt påverkar binjurarna (där kortisol produceras) negativt. Dessa blir uttröttade och "utbrända". Det här tillståndet diagnostiseras i värsta fall som binjuresvikt.

Höga kortisolnivåer kännetecknar den tidliga och aktiva stressfasen av potentiell utbrändhet.

En varierande känsla av trötthet går gradvis över till ett mer kronisk tillstånd av utmattning, där en av de biologiska markörena är låga nivåer av både kortisol och DHEA.

Detta kommer av att DHEA också produceras i binjurarna. DHEA är ett hormon som relateras till vitalitet och överskott. Det har normalt en topp runt 23-års åldern och avtar gradvis efter hand som vi blir äldre.

Problemet är att när binjurarna kollapsar startar en hormonell obalans, värdena av både DHEA och pregnenolon sjunker och det leder vidare till en kedjereaktion där allmäntillståndet och den mentala prestationsförmågan gradvis reduceras. Man har nu mycket lite att gå på, tål minimalt med stress och har stora problem med att hämta sig och få tillbaka överskottet.

På grund av en låg DHEA nivå sjunker också nivån av testosteron. Detta gör det svårt att behålla musklaturen, och man kan märka att musklerna minskas eller ombildas till fett, och att kroppen ändrar utseende. Det gäller speciellt för män.

En av de saker som kännetecknar utbrändhet är att binjurarna slits ut vid konstant stress under en längre period. Detta är därför ofta en gradvis process, där symptomen kommer så gradvis att man inte märker hur allvarligt det är innan det är för sent. Biverkningar från mediciner som tas under en längre period, bl.a. kortison, kan också vara en av stressfaktorerna.
Forskning visar att (1) DHEA är ett av de viktigaste hormonerna som bör ökas i kroppen vid utbrändhet. Med normala DHEA nivåer tål vi stress bättre. Samma sak gäller (2) tillskott av Omega 3 fettsyror från till exempel fiskleverolja eller fet fisk, samt (3) Rosenrot.

Att tillföra kroppen hormoner i ren form rekommenderas inte, därför att det lätt förstör eller stör den naturligt hårfina balansen mellan de olika hormonerna i kroppen. Det är heller inte tillåtet att köpa rena hormonpreparat i Sverige eller att beställa dem som kosttillskott. Det är därför Barbasco Plus kommer så väl till sin rätt vid tillfällen av trötthet, utbrändhet och kroniskt trötthetssyndrom.

Erfarenheter har visat att tillskott av Barbasco stärker binjurarna, så att de kan återfå sin naturliga styrka. Detta får till följd att de producerar mer DHEA, och att vi därigenom blir mer stresståliga. Och det utan att vi förstör den naturliga hormonbalansen. Barbasco stimulerar bara en naturlig process i kroppen, det fyller på lagret av kroppens egna ämnen för självläkning.

Tavita förmedlar köp av både Barbasco Plus och marknadens mest potenta Rosenrot. .

Børge Mørk är Homeopat i Oslo som behandlar stress symtom, utbrändhet och CFS (kroniskt trötthetssyndrom) med homeopati, bioresonans, kosttilskott och energi- och livsstils balansering.Kontaktinformation :
Email: borgem@online.no
Mobil: +47 926 88 430
Klinik: +47 23 30 42 60
Referenser:
(1) Om utbrändhet och DHEA
(2) Omega 3 och binjurarna
(3) Rosenrot ger ökad tolerans mot mental stress

 

oBS
DHEA ska inte användas av gravida eller ammande mödrar, (foster och barn utvecklar själva normala mängder DHEA i kroppen), ej heller personer som har prostatacancer (Prostatacancer behandlas ofta med östrogen, medan DHEA ökar produktionen av testosteron) eller av personer som har annan hormonrelaterad cancer.

Den omtalade produkten är inte tänkt att nyttjas för att behandla, förebygga eller läka någon sjukdom.
Den är endast menad som ett kosttillskott. När kroppen får den näring och de tillskott tillfört som den har behöver kan den börja läka dig själv.


Barbasco Plus
Är ett unikt örtbaserat tillskott som stimulerar din naturliga vitalitet och hälsa. Huvudingrediensen är den kinesiska plantan barbasco. Kontakta oss för mer information.

DHEA
Är ett steroidhormon som produceras naturligt i kroppen. Också känd som "ungdomshormonet ". Under livets gång sjunker DHEA nivån med upp till 95%. De flesta har en naturlig topp runt 23-års åldern.